Regala Turisme Rural

La Solsona imprescindible


Crta. de Basella, 1
25280 - Solsona (Solsonès)
Tel. 973482310 Fax 973481913
turisme@turismesolsones.com
http://www.turismesolsones.com

Aquests són els punts que no et pots perdre durant la teva visita al nucli històric de la ciutat de Solsona:

1. Centre d’interpretació turística del Solsonès i reproducció d’un taller ganiveter. Situat a l’Oficina de Turisme del Solsonès, el centre d’interpretació proposa a la persona visitant fer un viatge dinàmic per la comarca; mostra els llocs d’interès que es poden visitar i convida a descobrir-ne els “secrets” mitjançant tècniques audiovisuals pensades per entretenir i sorprendre, a més d’inspirar emocions i sensacions.

Al mateix centre s’hi troba una reproducció d’un taller ganiveter, atesa la importància de la indústria ganivetera de Solsona. També hi ha exposats tot tipus de ganivets i eines de tall utilitzats en diferents oficis tradicionals.

Horari d'hivern – del 16 de setembre al 31 de maig
De dilluns a divendres, de 10 a 14 h. Tarda tancat.
Dissabtes, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.
Diumenges i festius, de 10 a 13 h.

Horari d'estiu – Setmana Santa (del 2 al 9 d’abril) i de l’1 de juny al 15 de setembre
De dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.
Dissabtes, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.
Diumenges i festius, de 10 a 13 h.

2. Pou de gel. Estructura de planta circular coberta amb una cúpula, que servia per emmagatzemar el gel obtingut del riu Negre o del forat de la Bòfia. S’utilitzà des del segle XVIII al XIX. Durant els mesos més freds el gel s’hi emmagatzemava i es comercialitzava des de la primavera fins a Tots Sants.

Horari de visita
Dissabtes: d’11 a 13 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: d’11 a 13 h
Setmana Santa i estiu: consulteu horaris
Visites guiades: 973 48 10 09

3. Portal del Pont. Queden en peu restes de les primeres muralles disperses en diferents indrets, així com les tres torres a la zona del Vall Calent. Per accedir al recinte emmurallat es van obrir portals que es tancaven al capvespre amb portes de fusta i s’obrien a la matinada. Actualment se’n conserven tres. El portal del Pont, acabat l’any 1805, es va convertir en l’entrada principal de la ciutat després de construir-se el pont de pedra de dotze arcades a finals del segle XVIII.

4. Catedral. De la primitiva església romànica (1070-1163) encara se’n conserven notables testimonis com els tres absis, el campanar, el claustre, el celler i el menjador dels canonges, actual sala dels Sants Màrtirs. La catedral actual és d’estil gòtic, començada el 1299 i finalitzada el 1630. A l’esquerra del transsepte se situa la parròquia amb un retaule barroc dedicat a la marededéu de la Mercè i a la dreta hi ha la capella del Claustre on es venera la imatge de la marededéu del Claustre, patrona de la ciutat; és una talla de pedra de finals del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants del romànic català.

Horari de visita
De dilluns a dissabte: de 9 a 13 h i de 16 a 21 h
Diumenges i festius: de 9 a 13 h i de 16 a 18 h

5. Font de l’església. És una de les tres fonts gòtiques del segle XV que hi ha a la ciutat.


6. Palau Episcopal. 
Edifici construït pel bisbe Lasala al segle XVIII. La seva façana principal, junt amb la del Palau de la Virreina de Barcelona, és un dels exemples més destacats del neoclàssic català.
Museu Diocesà i Comarcal.
 Ubicat dins el Palau Episcopal, és un dels primers museus diocesans de Catalunya. Hi trobem sales dedicades a la prehistòria, importants col·leccions del romànic, gòtic, renaixement i barroc, així com una sala destinada a les escultures de sal, de les mines de Cardona.

Horari de visita
Octubre–abril: de 10 a 13 h i de 16 a 18 h
Maig–setembre: de 10 a 13 h i de 16.30 a 19 h
Diumenges i festius: de 10 a 14 h
Dilluns tancat

Per a més informació:
http://museu.bisbatsolsona.cat

7. Plaça Major. Es tracta d’una petita plaça porxada on convergeixen els principals carrers de la ciutat i on se celebren les festes més tradicionals com Corpus, Festa Major i Carnaval. En aquesta plaça també s’hi celebra el mercat setmanal tots els divendres, punt de reunió de la pagesia de la comarca.

Casa Aguilar (casa típica). Trobarem aquesta casa sota els porxos grans de la plaça Major. Ha estat successivament la casa senyorial dels Llobera, dels Jossa i dels Rovira. Avui s’anomena ca l’Aguilar. Els nobles que hi han viscut eren al mateix temps mercaders. En aquest edifici s’establí la Junta Superior Carlina en ocupar la ciutat, decisió de mossèn Benet Tristany, la nit del 20 al 21 d’abril del 1833. I també és la casa on es casaren el pares de Gaspar de Portolà, el descobridor de Califòrnia.

8. Torre de les Hores. Datada d’abans del 1500, la torre tenia una campana per tocar a foc i a sometent, i una altra per al rellotge que avui encara toca les hores i continua marcant el temps de la ciutat. En un dels seus racons s’hi penja el “ruc”, com un dels principals atractius de les festes de Carnaval, costum que recorda la llegenda que ha donat el renom de “mata-rucs” als solsonins.

9. Plaça de Sant Joan. És la plaça més típica de Solsona. La seva font és del segle XV com les altres que hi ha a les places de Sant Isidre i de l’Església. El poeta Josep M. de Sagarra hi té dedicada la poesia Record de Solsona.

10. Casa natal del pintor Francesc Ribalta (1565–1628). Al número 18 del carrer del Castell va néixer aquest artista, que fou el precursor del tenebrisme barroc, estil que va tenir gran èxit sota el guiatge de pintors com Velázquez y Zurbarán.  

11. Casa Morató. Al número 19 del carrer del Castell s’hi aixeca un edifici amb una arquitectura poc usual a la ciutat; és la casa dels Morató, nissaga d’escultors dels segle XVIII. Carles Morató hi va establir el seu taller. Fou autor de nombrosos retaules i escultures d’arreu de Catalunya. El retaule major del santuari del Miracle és el seu treball més conegut.

Actualment, es duen a terme unes obres de rehabilitació en aquesta casa per acollir-hi la nova biblioteca municipal. L’entrada principal a l’equipament es farà per la plaça que s’obrirà entre els carrers de Mirabalda i del Fesolet; així es donarà una entrada més àmplia i solemne a l’edifici, recuperant l’antiga plaça medieval, amb els arcs apareguts en el decurs de les obres.

12. Ajuntament. Edifici de construcció sòbria, de pedra picada, de principis del segle XVI i d’estil renaixentista. Era una casa de mercaders que els administradors de l’Hospital Pere Màrtir Colomés van vendre a la ciutat l’any 1676. A la façana hi ha l’escut de la ciutat i el del mercader Puigdepons que va construir l’edifici. Un dels carrers que flanquegen l’edifici és el carrer de Sant Pau, que antigament era el barri dels jueus.

13. Portal del Castell. S’anomena així perquè l’edifici annex era el castell de Solsona, avui convent de les religioses de Lestonnac. Els senyors de Solsona, en prendre possessió de la ciutat, entraven per aquest portal, però abans havien de jurar que guardarien els privilegis i costums de la població. Va ser l’entrada principal fins al segle XVIII.

14. Safareigs. Des d’antic existia una bassa vora el portal del castell, fora muralles, que les dones feien servir per rentar. L’any 1779 es va restaurar i se li va donar forma de rentador. La reconstrucció actual data del 1994.

15. Torre del Vall Fred. Restes d’una torre semicircular del segle XIV aparegudes durant unes obres l’any 2009. Actualment es pot veure la planta de la torre traçada en el paviment. Es calcula que hi devia haver una dotzena de construccions com aquesta al llarg de la muralla.

16. Plaça de Sant Isidre – Font del Castell. Font gòtica del segle XV que antigament subministrava l’aigua al castell.

17. Portal de Llobera. Sobre aquest portal del segle XIV, que ens condueix al carrer del mateix nom, es venera la capella de Santa Anna. El carrer s’eixampla a la plaça de Sant Pere on hi havia hagut l’antic hospital dels pobres.

18. Carrer de Llobera. El carrer, que va agafar el nom de la nissaga Llobera, guarda cases de mercaders fetes de pedra picada, adornades amb caps de biga treballats a les barbacanes i amb balconades de forja.
Plaça Sant Pere. Hi havia l’antic hospital dels pobres. En aquesta plaça s’hi troba la casa d’August Font, arquitecte oriünd de Solsona, que conserva uns esgrafiats modernistes.

19. Palau Llobera. l’edifici correspon a l’estil gòtic d’una casa catalana del segle XV. Francesca de Llobera, filla d’un mercader solsoní, va fer testament el 1411 i va deixar la seva fortuna per a la construcció d’un hospital. Aquest edifici ha servit successivament d’hospital, de col·legi de dominics, d’universitat literària, de seminari, d’escoles parroquials i, actualment, és la seu del Consell Comarcal del Solsonès, on s’ubica l’Oficina de Turisme del Solsonès juntament amb el centre d’interpretació de la comarca.

20. Restes d’una casa artesana del segle XIV. En el decurs d’unes excavacions arqueològiques dutes a terme entre els anys 2005 i 2006 van sortir a la llum les restes de quatre construccions destruïdes durant les guerres carlines. Es van documentar i actualment es conserven les restes d’un celler medieval datat del segle XIV amb els elements estructurals per emmagatzemar el vi.

21. Modernisme. Solsona manté diversos edificis d’època modernista adients a una arquitectura civil popular. L’Hotel Sant Roc, construït l’any 1929, és un dels més rellevants d’aquest estil arquitectònic. Les obres de construcció les va dirigir l’arquitecte barceloní Bernardí Martorell, autor també del cementiri modernista d’Olius.


Mapa històric de Solsona
Activitat recomanada per

EL PLA DE MONTPOL
Lladurs

EL PLA DE MONTPOL 2
Lladurs

EL PLA DE MONTPOL 3
Lladurs

LA TORRA DE MONTPOL
Lladurs

EL SAÜQUER
Lladurs

CASA SANT JOAN
Olius
Allotjaments rurals
a la Catalunya Nord
Banco Popular Cuina Catalana, Patrimoni de la Humanitat